Beluchting

beluchtingIn iedere vijver is het verstandig beluchting toe te passen om het zuurstofniveau van het water op peil te houden. Dit komt ten goede aan alle bewoners, zowel vissen, amfibieën, planten en bacteriën. Bovendien houdt de beweging van de lucht op de waterspiegel in de winter altijd een gedeelte ijsvrij. Elfstedentochten ten spijt! Dit is nodig omdat zich anders onder het ijs biogassen (HCS gassen) opstapelen als gevolg van verrottingsprocessen van planten en/of uitwerpselen.

Zuurstof is gemakkelijk via een luchtpomp in het water te pompen. Deze pomp, pompt de zuurstof door een slang in een bruissteen die vervolgens in het water ligt. De bruissteen is zeer poreus, hierdoor wordt de grove lucht verdeeld in zeer fijne luchtbelletjes die naar de oppervlakte stijgen. Bij meerkamerfilters is het raadzaam om de biologische filterkamers te beluchten. In deze filterkamers moeten bacteriën de schadelijke afvalstoffen van de vissen omzetten naar plantenvoeding.

Zonder voldoende zuurstof kan deze omzetting niet optimaal plaatsvinden. Er zijn verschillende soorten luchtpompen in de handel. 

Alles voor uw vijver.