UVC apparaat

uvc apparaatDit apparaat is eigenlijk zelf geen filter, maar zorgt voor de voorbehandeling van bepaalde zwevende deeltjes in het water, zodat deze toch door het filter kunnen worden opgenomen en zodoende worden afgevoerd. Deze zwevende deeltjes in het water worden ook wel zweefalgen genoemd. Dit zijn zeer kleine algen ( eencellig ) die rondzweven in het water en groen doen kleuren. Daar ze zo klein zijn, is het onmogelijk deze uit het water te filteren.

De enige manier om dit toch te kunnen doen, is deze algen te verbranden door het water door een apparaat te brengen waarin het water wordt "bestraald" door de zich daarin bevindende lamp die een speciaal licht afgeeft, namelijk UVC-licht.

3.6.7.1Door dit licht worden de zweefalgen dood gebrand, wat als gevolg heeft dat deze aan elkaar blijven klonteren en zodoende als grotere deeltjes in het water zweven. Deze grotere deeltjes kunnen wel door de filter worden opgenomen. De hoeveelheid UVC-licht wat nodig is om de desbetreffende vijver helder te maken is afhankelijk van de hoeveelheid water wat de vijver bevat, de hoeveelheid zon wat de vijver beschijnt en de hoeveelheid en soort vis wat de vijver bevolkt. Deze bewoners produceren namelijk afvalstoffen waarvan de zweefalgen, in combinatie met zonlicht welig groeien en vermeerderen.

Tegenwoordig zijn er RVS UVC apparaten, deze hebben door de RVS behuizing reflectie en dus meer opbrengst. De BIO UVC is een professionele uitvoering hiervan, deze wordt veelal gebruikt in combinatie met een zeef / bead-filter voor zwemvijvers en de grotere ( koi ) vijvers. Door de grote mate van desinfectie van het vijverwater maakt dit UVC apparaat het water zeer schoon, zuiver en veilig om in te zwemmen !

Alles voor uw vijver.