Groei & verzorging

verzorging vijverplantenOm de waterplanten in de vijver optimaal te laten groeien en bloeien is het raadzaam om een aantal keren per jaar (bijvoorbeeld 4x) het water te (laten) testen. Water bevat een aantal belangrijke waardes voor de planten in de vijver.

De GH waarde is de hardheid van het water, deze is zeer belangrijk voor de normale planten zoals: zuurstofplanten, lelies, waterplanten en moerasplanten. De optimale waarde ligt tussen de 8 en 12 graden. Wanneer deze waarde te laag is (lager als 8) zullen de planten niet optimaal groeien en kunnen de zuurstofplanten zelfs verslijmen!
De GH waarde kunt u gemakkelijk verhogen (bijmesten) met Maerl of GH +. Wanneer deze waarde hoger is als 12 bevat het water voldoende voeding en hoeft u niet bij te mesten.

De KH waarde is de carbonaathardheid van het water. Dit is een belangrijke waarde voor zuurstofplanten. De KH is tevens een buffer voor de PH. Een goede KH waarde zorgt voor een stabiele PH waarde. De optimale waarde zit tussen de 5 en 11. Wanneer deze waarde te laag is,zullen de zuurstofplanten niet optimaal groeien of zelfs verslijmen .De KH waarde kunt u gemakkelijk verhogen met KH +.

Ook bestaat er een ander middel, Maerl. Dit middel verhoogt zowel de KH als de GH waarde (DH totale hardheid). Dit middel is zeer geschikt omdat het gedurende het vijverseizoen langzaam oplost. Dit dient u uiterlijk voor een optimale werking in April in de vijver toe te dienen.

Maerl is een natuurproduct. De ideale hardheid van vijverwater zit tussen 8º en 12º DH. Wanneer de waarde lager dan 8 is, verslijmen de zuurstofplanten waardoor het evenwicht wordt verstoord.

Om een hardheid van 12º DH te krijgen moet u 1x per jaar in April per m³ water doseren:

Bij: DH 6 afgestreken eetlepels of 150 gram Maerl
  DH 5 afgestreken eetlepels of 150 gram Maerl
  DH 4 afgestreken eetlepels of 150 gram Maerl
  DH 3 afgestreken eetlepels of 150 gram Maerl
  11º DH 2 afgestreken eetlepels of 150 gram Maerl


De juiste hoeveelheid Maerl lost u op in een gieter met vijverwater en verspreidt dit over de vijver. Meestal blijft het vijverwater 2 dagen wit. U dient jaarlijks een dosering Maerl toe te voegen. Hierna hebt u een hardheid van 12 º DH, wat de basis is voor een goed biologisch evenwicht. Deze producten zijn natuurlijk allemaal bij Vijvercentrum Overloon te koop.

Wanneer u de juiste waardes hebt, zult u minder problemen krijgen met bijvoorbeeld matige plantengroei en extreme algengroei.

Het is belangrijk om de juiste plantdiepte per plantsoort in acht te houden. Iedere plant kent zijn eigen plek in de vijver (vijverplanten kunnen ook verdrinken!). Zorg voor een goede waterkwaliteit m.b.t. de Gh- en Kh- waarden van het water. Dit is eenvoudig te controleren door middel van een watertest. Dit kunt u zelf doen met behulp van een testsetje of u laat het doen door de vijverspecialist. Deze kan u dan meteen de juiste uitleg hierover geven en ook het juiste advies in het geval dat er een aanpassing van deze waarden noodzakelijk is. Verder is het belangrijk om de volgende zaken in de gaten te houden:

  • Hoofdsnoei in het voorjaar: planten terugknippen en wortels rondom de mand verwijderen
  • Verwijder plantresten zoveel mogelijk uit de vijver
  • Eventueel scheuren van de plant ter verjonging

 

Alles voor uw vijver.