Pomp

Vijverpompen zijn simpelweg onder te verdelen in twee soorten pompen met ieder zijn eigen doel:

Pompen t.b.v.:

  • Fonteinen.
  • Het aansturen van een filtersysteem, watervallen, beeklopen en dergelijke

vijverpompEen groot verschil tussen deze twee soorten pompen is voornamelijk of de mogelijkheid tot het verwerken van vervuild water aanwezig is of niet. De pompen t.b.v. fonteinen e.d. kennen deze mogelijkheid over het algemeen niet. Dit is omdat anders ook de kleine gaatjes van de sproeikop direct verstopt zouden raken. De pomp wordt hiertegen beschermd door een spons, die is geplaatst vlak voor de rotor, het bewegende en stuwende deel van de pomp.

Vaak is deze spons ook noodzakelijk om deze rotor te beschermen tegen bijvoorbeeld steentjes en plantdelen. Deze pompen worden ook wel ‘schoonwater pompen’ genoemd. Hier ziet u een afbeelding van zo'n pomp: een Messner MP-serie pomp, dit is een pomp die uitermate geschikt is voor fonteinen e.d. door zijn grote opvoerhoogte en laag stroomgebruik. De Messner MP serie of Eco X plus serie wordt ook vaak op een gravity filtersysteem gebruikt. Hierbij staat de pomp achter het filter en krijgt hierdoor dus gefilterd en schoon water te verwerken.

De filterpomp (MPF of Eco x) daarentegen is juist ontwikkeld om water met vuildeeltjes, fijn of grof, te verpompen. Dit om een filtersysteem te voeden met dit vervuild water, waarna de zuivering in het filter plaats kan vinden. Deze pompen kennen een ander soort rotor, wat grover gevormd is. Deze rotor heeft minder, maar grotere schoepen zodat het vuil in het water deze rotor niet verstopt, maar gewoon wordt getransporteerd zoals gewenst. Het enige nadeel van deze grovere schoepen is, dat dit soort pompen een enigszins lagere druk en daardoor lagere opvoerhoogte kennen dan andere pompen.

Dit komt doordat deze schoepen minder gepast aansluiten op het pomphuis om juist verstoppingen te voorkomen. Een goed voorbeeld van zo'n filterpomp is (van het merk Messner) een MPF-pomp of Eco-X en de M-serie. Deze pompen kennen het voor het merk Messner typerende laag stroomgebruik en kunnen ook in droogopstelling (buiten de vijver, onder de waterspiegel) geplaatst worden. Op deze types zit 5 jaar garantie!

Tegenwoordig is er voor de kleinere (druk)filters een nieuwe filterpomp; System-N serie. Deze is in verschillende types te verkrijgen. Deze pomp is goedkoper in aanschaf dan de MPF serie maar verbruikt wel meer stroom. De System-N pomp is niet in droogopstelling (buiten de vijver) te plaatsen.

Voor grotere gravity filtersystemen bestaande uit een zeef (Ultrasieve) en Beadfilter worden pompen gebruikt met een hogere druk. De Blue Eco pomp is een uitstekende pomp voor zo’n filtersysteem. Een Blue Eco pomp verbruikt minder stroom dan bijvoorbeeld een Messner M-serie pomp.

Alles voor uw vijver.