Vijvervissen

overige vijvervissen 001Naast de steur en de koi zijn er uiteraard nog verschillende andere vijvervissen. De zeelt is hier een voorbeeld van. Deze vis is groen van kleur met oranjeachtige kraaloogjes en staat bekend als de doktersvis van de vijver. Dit komt doordat hij een stofwisseling heeft waardoor hij medicinale stoffen via zijn slijmhuid afscheidt. De zeelt is er ook in een goudachtige kleur, dit noemt men de goudzeelt.

De zonnebaars is ook een speciale vijvervis, hij is prachtig van kleur. Het mannetje heeft rode wangen en is groengrijs gevlekt. Zet altijd maar 1 zonnebaars in uw vijver omdat deze vis zich snel en in grote hoeveelheden kan voortplanten. De zonnebaars is een uitkomst tegen de bekende larven van de geelgrande watertor die op zijn menu staan.

Andere vijvervissen zijn onder andere de goudvisachtige:

  • Goudvis: Rood-Oranje gekleurd.
  • Sarassa: Rood-wit gekleurd met lange staart en lange vinnen.
  • Shubunkin: Bont gekleurd: Blauw, rood en wit.
  • Sluierstaarten: Dik gevormd in diverse kleuren rood, wit, blauw, bruin.

Je hebt dan ook nog de windes onder te verdelen in:

  • Goudwinde: Smal, lang, oranje.
  • Blauwe winde: Smal, lang, blauw.
  • Zilverwinde: Smal, lang, grijs.

overige vijvervissen 002De grondel (algeneter) is klein (± 7 cm), bruin, grijszwart gevlekt met opvallende snorharen. Deze vis is een alleseter. Dit wil niet zeggen dat u hierdoor de vijver algenvrij kunt houden. Een grondel kan zich vrij snel voortplanten.

De goudelrits is een klein oranje gekleurd visje dat maximaal 7 cm kan worden. Dit visje plant zich heel gemakkelijk voort. Een uitstekende vis voor kleinere vijvers en plantenvijvers.

Ook horen er in de natuurlijke vijver amfibieën thuis waaronder de bekende groene en bruine kikkers en de salamander die vele soorten kent. De vuur(buik)salamander is hiervan een van de bekendste, hij is zwart van kleur en is aan de onderkant rood/oranje gestippeld.
Een andere salamander is de Kamsalamander, het mannetje heeft een hoge kam op de rug en een blauwe gloed op de zijkant van de staart.
Deze salamander kan 16 cm lang worden en is na 4 jaar geslachtsrijp.
De salamanders treft u vooral in het voorjaar in de vijver aan. Er zijn ook
nog andere vijverbewoners zoals de rivierkreeft en de zoetwatermossel.

Alles voor uw vijver.