Koi karpers

koikarpers 001De Koi Karper komt oorspronkelijk uit Japan (zie voor foto's koi for sale) maar wordt tegenwoordig in meerdere landen gekweekt zoals bijvoorbeeld Israël, Europa (Nederland, België). Van nature is de Koi karper een planteneter. Dus een vijver met koi waar de planten niet afgescheiden staan opgesteld of afgedekt is zeker geen succes. De koi wordt in de vijver met speciaal Koi-voer gevoerd. Je kunt dan denken aan een korrel ( verschillende maten ), gedroogde zijderupsen en garnalen. Ook eten ze graag sla, brood, etc. Doordat deze vissen worden gevoerd en in een afgesloten systeem worden gehouden is er een professionele filter nodig om de afvalstoffen af te breken. Wanneer je de vissen voert zet de vis de voeding om in ammonia die vervolgens door de nitrosomasbacterie omgezet wordt in nitriet. Dit nitriet is zeer giftig voor uw vissen maar door het water op de juiste manier te filteren hebben uw vissen hier geen last van. Als je het water door een goed professioneel filtersysteem stuwt wordt het nitriet omgezet in nitraat. Dit nitraat is veel minder giftig en is tevens planten voeding. Door na het filteren het water door een plantenfilter te laten lopen ben je daardoor het nitraat kwijt, dus ook je vervuiling. Je kunt dit ook zeer zeker gaan merken aan de plantengroei, deze planten worden immers optimaal gevoed. Waar het vooral omgaat is dat je vissen zich goed voelen. Dit maakt uw hobby succesvol.

koikarpers 002Schematische weergave afvalstoffencyclus

De Japanse Koi staat bekend als de Koi met uitzonderlijke kwaliteiten. De bouw en vorm, tekening en kleur zijn niet te vergelijken met andere Koi karpers. Dit komt voornamelijk door de eeuwenoude kennis van de Japanse kwekers, de bloedlijnen en door het klimaat en omgeving (kleivijvers, waterkwaliteit en mineralen). De bloedlijn van de koi is zeer belangrijk. Wanneer een koi uit een goede (bekende) bloedlijn afkomstig is, is de kans groter dat deze koi een betere toekomstverwachting heeft dan een koi uit een mindere bloedlijn. Hierdoor zijn de koi met een goede bloedlijn vaak duurder in aanschaf. Er zijn vele variëteiten van kleuren en patronen met bijvoorbeeld rood, wit, blauw, geel, zwart, metallic etc. Het is de kunst om de juiste combinatie te hebben en daarbij een zo scherp mogelijke aftekening van de kleuren. Deze (eind)ontwikkeling kan goed pas na enkele jaren beginnen.

Wij hebben in het seizoen voldoende Japanse Koi (Koi Ichi Ban) van bekende kwekers zoals, Toshio Sakai, Hirasawa, Torazo enz. op voorraad.

koikarpers 003De Israëlische Koi karpers zijn een goede 2e keus en zijn vooral prijstechnisch interessant. Wanneer je Israëlische en Japanse Koi gaat vergelijken valt de bouw van de Japanse koi op, deze vis is mooier gevormd, heeft fellere kleuren en scherper aftekende patronen(tekening). Een Japanse koi zal zich vaak beter ontwikkelen dan andere koi. De Europese Koi wordt uiteraard gekweekt in Europa (vooral België en Nederland). Deze Koi karper is vaak grover en gedrongen gevormd en heeft minder felle kleuren, dit wil niet zeggen dat dit geen goede Koi zijn. Deze Koi karpers zijn zeer geschikt voor beginners of (te) grote vijvers.

Alles voor uw vijver.